Omgeving

Vulkaneifel

Weidse heuvels, dichte bossen, heldere beekjes, geurige weilanden en leuke dorpjes – de Vulkaneifel is een schitterende vakantieregio die een en al rust uitstraalt.

Vuur en water hebben de Vulkaneifel gevormd en doen dat ook nu nog. Wat ze tot nu toe hebben nagelaten, is indrukwekkend: circa 350 kleine en grote vulkanen, maren, lavastromen en talloze minerale en koolzuurhoudende bronnen. Maar de geologie van de Vulkaneifel heeft nog meer te bieden: zandsteen, tropische riffen en machtige zeeafzettingen vertellen over rustige en onrustige tijden gedurende de afgelopen 400 miljoen jaar.

Er zijn maar weinig gebieden op aarde die een zo duidelijk en fascinerend beeld geven van hun ontstaan en ontwikkeling. Dat maakt de Vulkaneifel tot een waardevol natuurerfgoed dat is aangewezen als European Geopark, deel uitmaakt van het door de UNESCO ondersteunde Global Geopark Network en zich sinds 2010 natuurpark mag noemen.

Geologische musea in de omgeving geven inzicht in wetenschappelijke verschijnselen. Met zorg geselecteerde fiets- en wandeltochten brengen de bezoekers naar de schatten van dit fascinerende landschap. En in het veelzijdige land van de maren en vulkanen weten gecertificeerde gidsen op boeiende tochten die uitnodigen om te proeven en te genieten, te wandelen en te hiken, te fietsen en te mountainbiken, te onderzoeken en te ontdekken, iedere deelnemer enthousiast te maken.

De Eifel heeft een rijke traditie als vakantie- en vrijetijdsoord, vooral vanwege haar prachtige bosrijke en heuvelachtige omgeving. De vulkaanmeren rondom Daun zijn 10.000 jaar oud, Daun werd met zijn mineraalbronnen een van de belangrijkste kuuroorden in het hart van de Vulkaaneifel.

Op een paar kilometer afstand van Holidaypark Pulvermaar vindt u de in Duitsland unieke Dauner Maare, de “Ogen van de Eifel”, die als bezoeker in de Vulkaaneifel niet mag missen. Hier kunt u ook de beroemde Weinfelder kapel zien, die in het gezonken dorp Weinfeld staat.

In de omgeving van Pulvermaar vindt u allerlei restaurants en gezellige cafés en kunt u zich in een gemoedelijke en gezellige atmosfeer laten verwennen met de specialiteiten uit de regio.

Als u een vakantiegebied zoekt met een afwisselend landschap in combinatie met gezellige plaatsen (o.a. Daun, Cochem en het kuuroord Bad Bertrich) en veel rust in een ongerepte natuur, dan bent u in de Vulkaaneifel op de juiste plaats. Deze streek laat het hart van de natuurliefhebbers sneller kloppen.

Gun u zelf een mooie vakantieplaats en geniet van het wonderschone Eifel-landschap.

Pulvermaar en omgeving

Pulvermaar in de natuurschone Vulkaaneifel heeft een uitgebreid netwerk van wandel- fiets- en moutainbikesroutes. Het vakantiepark ligt tegen een vulkaanmeer aan, waar vele fiets- en wandelroutes starten.

Het Maare-Moezel fietspad (Maare-Mosel-Radweg) van 55 kilometer gaat over een vroegere spoorbaan en biedt alle fietsfans een prachtige, ongestoorde tocht. Ontspannen fietsen over viaducten, bruggen, door de vroegere spoorwegtunnels en door het fantastische landschap wordt u hier geboden. Onderweg komt u romantische restaurantjes en cafés tegen waar u de regionale lekkernijen kunt proberen.

Rondom de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Pulvermaar zijn veel regionale en lokale wandelroutes die vanaf het recreatiepark, naar de Maren, het zwembad of naar andere idyllische plaatsjes leiden.

Ook zijn er lange afstand wandelpaden die variëren in lengte van 70 tot wel 200 kilometer. Deze paden zijn een ideaal uitgangspunt voor GPS- en survivaltochten. Verder zijn er in de omgeving veel beekjes en de unieke vulkaankraters in de Vulkaaneifel.

Een grote attractie in Daun is het Wild- & Erlebnispark. Het Wild- & Erlebnispark ligt midden in de Eifel in de buurt van de stad Daun in een ca. 220 ha. groot bos- en weidelandschap. Een 8 km lange bosweg (autotocht) leidt u door dit mooie landschap van de Vulkaan Eifel.
Andere populaire pret- en recreatieparken in de omgeving zijn:
- Wild und Freizeitpark Eifel
- Wild und Freizeitpark Klotten-Cochem
- Phantasialand (Brühl)

Bergen en wintersport

In het noordoosten van de Eifel, aangrenzend aan de Vulkaaneifel, ligt de Hohe Acht, de hoogste berg van de Eifel, in het prachtige gebied van de Hocheifel. Met een hoogte van 747 meter steekt de berg boven het landschap uit. Het gebied is prachtig en ligt zo’n 10 kilometer ten oosten van Adenau.

Wanneer je in de Eifel bent dan mag een kijkje bij of op de Hohe Acht natuurlijk niet ontbreken. De Hohe Acht is eigenlijk een uitgedoofde vulkaan uit het Tertiair tijdperk. Best een raar idee als je er zo rondloopt. Het uitzicht is hier adembenemend mooi en je hebt een prachtig panorama gezicht op de verre omgeving.

Voor de wintersportliefhebbers is het skigebied Jammelshofen – Hohe Acht een aanrader in de winter wanneer er sneeuw ligt. Maar de regio Eifel heeft nog meer te bieden voor de wintersporters. Alle informatie hierover vind je in het artikel van Eifelinfo: Wintersport in de Eifel.